Video installatie

In maart 2020 zijn we begonnen met het digitaal opnemen en uitzenden van onze kerkdiensten. In eerste instantie met geleende apparatuur van diverse gemeenteleden. Daarna hebben we een plan van eisen opgesteld voor de aanschaf van definitieve video- en geluidsapparatuur waarmee we de diensten live kunnen uitzenden. Omdat het om een behoorlijke investering gaat hebben we contact gezocht met de Ankergemeente om de kosten en de apparatuur te kunnen delen. Dit is gelukt. We hebben een aantal offertes opgevraagd en daar is uiteindelijk de firma Schaapsound uit gekomen. De Rank doet de investering en het Anker betaalt mee aan de jaarlijkse afschrijving van de apparatuur. De apparatuur is dus in eigendom bij de Rank en wij zijn verantwoordelijk voor het contact met Schaapsound.

De apparatuur bestaat uit een gedeelte dat het beeld in de kerk opneemt met behulp van 3 camera’s, 2 hangen aan het balkon, waarvan 1 ter hoogte van de beamer, 1 aan de rechterkant ter hoogte van het rechter pad en tenslotte 1 camera boven de rechter luidspreker bij het liturgisch centrum. Deze camera’s zijn aangesloten op een videomixer die bedient wordt met een aparte (gebruiksvriendelijke) computer.
Het andere deel is het weergeven van het geluid uit de kerkzaal. Hiervoor gebruiken we, naast de bestaande apparatuur (1 headset, 2 handmicrofoons, 1 microfoon bij de lezenaar, 1 sfeer-microfoon boven in de kerkzaal en 1 schakelmicrofoon in het orgel), een paar nieuwe zangmicrofoons en geluidsmicrofoons voor orgel en andere instrumenten aangesloten op een aparte (nieuwe) soundmixer.
Beeld en geluid komen samen in de videomixer en worden van daaruit via een “streamer” naar het internet gestreamd. Zo kun je dan de kerkdienst bekijken via YouTube.

Het centrale deel van de apparatuur (video-mixer, streamers en de soundmixer) zijn in de audio kast bij de ingang van de kerkzaal geïnstalleerd. Voor de bedienings-PC’s heeft Piet Goedegebuure een verrijdbaar video meubel gemaakt (zie foto) wat tegen de muur bij  de ingang staat. Vanaf die plaats wordt alles tijdens de vieringen bediend en zijn we ook met een paar stappen bij de apparatuur in de audiokast als dat nodig is.

In februari is de nieuwe video-installatie geïnstalleerd. Inmiddels draaien we hier al enkele weken mee en zijn de video instellingen min of meer definitief zodat we enkel nog kleinere aanpassingen doen. Voor de aanpassingen van de audio installatie komt er nog een monteur langs en werken we met een tijdelijke maar goed werkbare oplossing om de nieuwe zangmicrofoons te gebruiken.

Op dit moment bestaat het videoteam uit 6 personen die de apparatuur bij toerbeurt bedient. Elke zondag zijn er 2 mensen bij de dienst aanwezig, 1 voor de bediening van het video gedeelte en 1 voor de bediening van het geluid. Het zou mooi zijn als er zich nog enkele vrijwilligers aanmelden om het team uit te breiden zodat we bv. maar eens in de 4 of 5 weken aan de beurt zijn.

Eén van de dingen die voor de mensen thuis van belang is om te weten is het volgende:
We streamen een HD signaal naar YouTube, en dit betekent dat U thuis het beste video resultaat krijgt als de stream ook in HD kwaliteit wordt afgespeeld. Afhankelijk van het apparaat waarop de video wordt afgespeeld kiest het apparaat soms automatisch een lagere resolutie, met als gevolg dat de beelden soms wat vervagen en/of bewegingen niet vloeiend worden weergegeven. In veel gevallen kan dit aangepast worden via het symbool voor instellingen, meestal een tandwiel symbool in de rechter onderkant van het beeld op de PC. De te kiezen instelling is “1080p”of “1080p60”.
Mochten er anderszins problemen zijn met het afspelen van de video diensten, laat het ons weten zodat we kunnen helpen bij het verbeteren van de situatie. Ook voor andere opbouwende commentaren en tips voor verdere verbetering van de uitzendingen staan we steeds open.

Adres

PKN-gemeente Nieuwegein-Zuid

Kerkelijk centrum:
Lupinestraat 11
3434 HA Nieuwegein
KvK nummer 76428702

Mail naar de kerkenraad

de zon op de toren van de Rank
Vind ons op Facebook
Wijdekerk.PNG